Visie

Smart Moving is ontstaan vanuit mijn passie om mensen te trainen middels de methode Pilates, waarbij intelligent bewegen een belangrijk aspect is omdat je het lichaam oefent in datgene waarvoor het gebouwd is. Als dit op een verantwoorde wijze gebeurt, waarbij je signalen van het lichaam op juiste wijze leert te interpreteren, kan op veel intensiever niveau worden getraind.

Om tot een verandering in je houdingen en beweegpatronen te komen is individuele aandacht noodzakelijk. Ik heb als fysiotherapeut vanuit mijn opleiding leren kijken naar deze patronen en ben bij uitstek de coach en trainer voor het afleren van foutieve- en vooral van het weer aanleren van de juiste spierpatronen.

STOTT Pilates

Bij Smart Moving krijg je training volgens de STOTT PILATES® methode. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde trainingsvorm en een hedendaagse benadering van de originele en klassieke bewegingsmethode van de legende Joseph H. Pilates (1880-1967).

Alle oefeningen hebben aandacht voor een correcte lichaamshouding, de juiste ademhalingstechniek en nauwkeurigheid van bewegen (coördinatie). Bovendien zijn alle oefeningen functioneel, wat betekent dat het geleerde gemakkelijk aansluit bij onze dagelijkse activiteiten.

Tijdens de training laat je de juiste spieren het juiste werk doen: je belast je lichaam zoals het bedoeld is. En dit werkt de hele dag door! Geen sit ups meer dus, maar de gedurende de hele dag je buikspieren op een goede manier gebruiken.

Gezond in beweging zijn

Hoe jij jouw lichaam gebruikt, zo vormt het zich!

Eenvoudig gezegd: de functie maakt de vorm. Een lichaam dat eenzijdig wordt belast heeft minder functie mogelijkheden en is gevoeliger voor blessures. Daar staat tegenover dat hoe veelzijdiger en dynamischer je jouw lijf gebruikt, hoe vitaler en sterker het wordt.

Al onze weefsels waaruit we bestaan (huid, spieren, gewrichten, zenuwen, organen, bloedvaten, hersenen etcetera), zowel van onze lichaam en van onze geest, werken op intelligente wijze met elkaar samen.

Spanning op het ene type weefsel, werkt door naar het andere. Door al deze in elkaar overlopende structuren in hun overlappende functies uit te dagen en sterker te laten worden, optimaliseer je dus de samenwerking en de intelligentie van dit nauwkeurig afgestemde systeem.

Als een spier zwakker is geworden door bijvoorbeeld een fysieke blessure of een operatie, zal deze spier sterker moeten worden gemaakt met kracht- en uithoudingsoefeningen. Evengoed kan vermoeidheid of stress in ons systeem ervoor zorgen dat de samenwerking tussen spieren of het optimale samenspel van spiergroepen niet goed tot zijn recht komt.

Lichaam en geest zullen dus op elkaar afgestemd moeten zijn om tot een harmonieuze en afgepaste functie te kunnen komen. De trainingen van STOTT Pilates sluiten hier goed op aan. Lichaam en geest worden uitgedaagd om deze samenwerking tijdens de training te volbrengen. Het resultaat hiervan werkt door als u de deur uitloopt. Je gebruikt dit onbewust de hele dag door en traint dus ook als je niet op de mat ligt!

Over Judith

Judith Verbeek
Judith Verbeek

Judith is werkzaam als manueel fysiotherapeut en in 2012 gestart met Smart Moving.

Lees verder